Розведення нутрій

Нутрії не мають певних сезонів розмноження. Вони можуть злучатися круглий рік при хороших умовах годівлі та утримання. Статева зрілість самців і самок звичайно настає у віці 4-5 місяців. Статевозрілі самці активні постійно. Тічка у самок повторюється періодично через кожні 24-30 днів, рідко через 14-16 або 35-40 днів. У ощенившейся самок вона буває в перший-третій день після пологів.

Статеве полювання у більшості тварин триває 36-40 год. Спарювання відбувається 4-6 разів з невеликими інтервалами. У період полювання у багатьох самок спостерігається невелике збільшення і почервоніння статевої петлі. Точно виявити полювання можна лише за підсадженні до самки статевозрілого самця. Самець, звикнувши до нової клітці, обнюхує самку і, якщо вона в полюванні, починає пеститися, тихо бурчить, іноді свистить і через деякий час робить садки. Самкою ж без ознак полювання самець після обнюхування зазвичай не цікавиться, та й сама вона відбивається від нього.

Самок нутрій найлегше злучати косячним способом (один самець на 5-15 самок). Але вже щенівшіеся самки стають незлагідними, б'ються між собою, а іноді і з самцем. Щоб бійок було менше, всіх самок висаджують у групові клітки одночасно і відразу ж підсаджують до них великої активного самця. Перед висадкою звірів у групові клітки їх корисно викупати в розчині пахучої речовини (креоліну, формаліну).

Дорослих самок краще злучати, підсаджуючи до самця на 0,5 - 1,5 год в день в період гаданої полювання. Вагітність у нутрій триває в середньому 132 дні з коливаннями в 5-7 днів. Пологи протікають частіше вночі і тривають від 20 хв до 3-4 год Самка зазвичай з'їдає весь послід. Середнє число живих щенят становить 4-6. Після закінчення щенения потрібно оглянути новонароджених. У дуже нервових самок краще зробити це на другий день.

Молодняк народжується покритий волоссям, зрячим, з прорізаються різцями і першими корінними зубами. Середня маса новонароджених 175-250 м. У великих пометах вони дрібніші, самці трохи більші за самок. Жива маса цуценя за рік збільшується в середньому в 10-12 разів.

Молочні залози у самок знаходяться не на животі, а на боках ближче до спини, на кожному по чотири соска, розташовані на відстані 6-7 см один від одного. Таке незвичайне розташування сосків оберігає їх від поранення і забруднення при русі нутрії в заростях і, крім того, дозволяє дитинчатам смоктати мати, яка сидить у дрібному водоймі.

Обсохші і зміцнілі дитинчата нутрії на другий-третій день після народження вже не бояться невеликого морозу, взимку виходять з будиночка на сніг, а влітку охоче плавають у водоймі. У першу декаду життя їх основний корм - висококалорійне і поживне молозиво і молоко матері. Підсисний період триває 1-2 місяці. На відміну від кролика нутрія росте довго і порівняно повільно. У віці 5-6 місяців зростання нутрій різко сповільнюється, але при хороших умовах годівлі та утримання триває до півтора-двох років.

У 3-4 роки плодючість нутрій знижується. Для отримання шкурок кращої якості кожен нутріевод повинен вміти скласти графік случек і щенение - виробничий календар, таким чином, щоб проводити спаровування самок з 20 серпня по 20 листопада з розрахунком отримання основного приплоду (70-75%) у першому кварталі наступного року. Інша кількість молодняку отримують в друге щенение, випадку їх після закінчення лактації, тобто з березня по травень включно.